Blog

JABLKOVÝ RÁJ Podzim je ráj pro všechny milovníky jablek…my z nich rádi pečeme…není nad úžasný jablečný dort, páj, štrůdl…a tak přikládám několik receptů s fotografiemi i sem – na blog. paj3

Jablečný páj

Těsto: 190 g polohrubé nebo i hladké mouky 90 g tuku (cca 70 másla a 20 kokosového oleje) 1 vejce na špetku nože bezfosfátového práčku do pečiva špetka soli Náplň. 4 střední jablka cca 90 g medu (dle chuti) 1 lžíce mouky šťáva z půlky citronu skořice dle chuti    

Použila jsem 4 formičky Berndes z Alberta, na klasickou koláčovou formu bych těsto cca o 1/3 zvětšila.Ze surovin zpracujeme těsto podobné klasickému lineckému (v případě potřeby malinko naředíme vodou) a rozdělíme je na dvě poloviny, přičemž jedna může být malinko větší. větší poloviny rozdělíme na 4 díly a vyválíme pláty, které umístím do forem. Navrstvíme naplň ze strouhaných jablek (všechny suroviny jen smícháme) a nahoru vytvoříme mřížku nebo vykrajovátky různé tvary.

Pekla jsem na 180 stupňů cca 35-40 minut. Po téhle mňamce se jen zaprášilo…

paj4 paj

Štrůdl

Nerada kupuji listové těsto kvůli obsahu nezdravých tuků atd, ale příprava domácího je docela zdlouhavá…Takže připravuji štrůdl z různých doma dělaných těst.

Těsto:

400 g hladké mouky a 100 g špaldové mouky 250 g másla 2 lžíce citronové šťávy 1 vejce cca 130 ml vody a špetka soli

dále strouhanka, jablka, cukr, skořice, ořechy

Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme ho uležet do lednice. Mezitím nastrouháme jablka. Pak těsto rozválíme na dva pláty, posypeme je strouhankou a na každou navrstvíme polovinu jablek. Posypeme cukrem, skořicí a mletými ořechy. Zavineme a na pečícím papíře pečeme do zezlátnutí (asi 15-20 minut na 180 stupňů).

strudl   Dobrou chuť   Iveta HALLOWEEN ? Tenhle svátek k nám úplně tak moc nepatří, ale na druhou stranu přináší pro děti spoustu fajn zábavy…vyřezávání dýní, pečení halloweenských dobrot, výzdoba doma i venku…tak jsme se na to vrhli také… muffiny-dyne muffiny-ksichtik Dýňově muffiny 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru 10 lžic oleje 1 vejce půl prášku do pečiva 1 vejce cca 300 g rozmixované uvařené dýně kakao – cca lžička perníkové koření – cca lžička mléko Smícháme sypké suroviny, následně přidáme i ty tekuté a vypracujeme těsto…dle potřeby přidáme mléko. Naplníme košíčky asi dvou tetin a pečeme při 185 stupních cca 25 minut. dyne-muff   Dobrou chuť Iveta  

PODZIMNÍ HRANÍ

Podzimní hraní a dekorování nás baví…hlavně, když v domě řádí nemoci. Kaštánkoví kamarádi dělají radost těm malým a barevné věnce zase mě…bílá lihová fixa a přírodniny-skvělá zábava :-)A zahrada i les teď nabízí spoustu věciček ke hraní i dekorování…

kastanky kast venec vence A chce to i nějakou dobrůtku…takže výtečná buchta dle zářijového Albert magazínu. buchta Iveta PODZIMNÍ Na podzim se hezky fotí venku…pokud přeje počasí…baví mě ty barvy, listí, sluníčko… dolezalovi-16 dolezalovi-24           dolezalovi-23 dolezalovi-22 dolezalovi-6           dolezalovi-3 dolezalovi-2 dolezalovi-14 V případě zájmu o focení mne neváhejte kontaktovat… Iveta     NAROZENINOVÝ SWEET BAR

V září se u nás hodně peklo…jen tak, protože bylo dost ovoce a také se chystala jedna důležitá oslava…oslava prvních narozenin. Kromě minigaletek, skořicových sušenek, piškotů, perníčků na různé způsoby nesměly chybět dorty…cheesecake od mojí mámy a nadýchaný dort s krémem ze smetany a mascarpone (ten jsem pekla já)…zmíněný dort je barven pouze barvivem z červené řepy, korpus je z piškotového těsta a krém je mascarpone se šlehačkou a tvarohem a cukru. Skvěle se tedy hodí i pro ročního oslavence…zdobí ho ovoce a sněhové pusinky.

dort pusinky galetky dort2 sweetbar sweet Iveta SKOŘICOVÉ SUŠENKY S MANDLEMI září 2016 Ráda peču sušenky a moje holčičky je ráda jedí…Tentokrát zbyly doma mandle z makronek a skořice zase připomíná podzim, který se blíží, takže vyhrály tyto sušenky. Jsou hodně křehké a mizí opravdu rychle… sušenky Těsto: 180 g hladké mouky 1 skořicový cukr 40 g moučkového cukru 50 g mletých mandlí 100 g másla 50 g kokosového oleje troška skořice rovná lžička bezfosfátového prášku do pečiva Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet v lednici. Následně tvoříme malé kuličky, na plechu je mírně rozplácneme a vidličkou utvoříme vzor. Pečeme na 170 stupňů asi 15 minut. sušenky2 sušenky ovoce Dobrou chuť. Iveta ŠVESTKOVÝ SERIÁL POKRAČUJE – GALETKY galetky

Není to tak dlouho, co jsem poprvé upekla tento dezert…a vcelku mi učaroval. Je opravdu rychlý, chutný a dá se udělat s jakýmkoliv ovocem a náplní…Je září, sezóna švestek vrcholí, takže tentokrát švestkové galetky…zkoušela jsem pod švestky dát i tvarohovou náplň a i tato varianta byla skvělá…Bohatě ale postačí pár švestek a trocha jednoduchého těsta a dobrota je na světě.

Těsto: 200 g polohrubé mouky (nebo hladké) 100 g másla 30-40 g cukru (těsto není příliš sladké) 1 malé vejce (nebo větší žloutek) špetka soli voda (cca lžíce) Postup:

Ze všech surovin ručně vypracujeme těsto (podobné lineckému) a dáme do lednice na hodinu odpočívat. Pak utvoříme 4 koule a rozválíme je na pečícím papíru do tvaru kruhu. Naplníme ovocem a okraje přehneme…možno posypat malinko skořicí nebo skořicovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 23 minut (podle trouby).

galetky2 galetky3 galetky4 Dobrou chuť 🙂 Iveta ŠVESTKY září 2016 …švestky jsou už pár dní v hlavní roli…jsou před objektivem i na talíři…fotky s dětmi udělaly radost asi hlavně mě, zatímco koláč celé rodině. svestkovy kolac Švestkový koláč (rozpis na velkou dortovou formu) 2 hrnky mouky (kombinuji špaldovou a pšeničnou hladkou…ale i kukuřičnou a další…) půl hrnku cukru (není moc sladký…) 10 lžic oleje (není špatný kokosový) bezfosfátový prášek do pečiva 1 vejce koření do perníku dle chuti mléko dle potřeby drcené mandle (nemusí být) Všechny suroviny smíchám, těsto naleju do formy a nahoru naskládám švestky. Peču cca 40 minut na 180 stupňů. svestky v košíku svestkova 2 nela na stromě sára nela a sára Dobrou chuť 🙂 Iveta Ovocné osvěžení srpen 2016 Koncem srpna k nám dorazilo pár teplých dnů a přišlo vhod nějaké to letní osvěžení…ano, nejlépe zmrzlinové a ovocné…Domácí ledňáky připravujeme z rozmixovaného ovoce, tvarohu, trochu jogurtu, cukru a mléka na doředění…a je to dobrota… zmrzka zmrzka2 meloun nela a balonky            nela a balonky2 neli a meloun   Iveta LETNÍ PORTRÉTY… srpen 2016 …a focení dětí…především pevnou světelnou padesátkou od Nikonu. To mě baví…s tímto objektivem se dá při nízké cloně krásně hrát s hloubkou ostrosti… Nell a obilí   nelinka2   verunka   davi a veru4 davi a veru3 davidek a verunka verunka v srdíčku   verunka2 bw   verunka4   13231093_10209820342813148_1668593767_n   13236092_10209820342373137_1831355682_n Malá nevěsta 13288977_10209913729947768_1718622057_n   Nell a klobouk   Nell a pampeliška   Iduška5   Iduška3 Iduška1 Irena Iveta KOUZELNÝ KRÁMEK srpen 2016 štrůdl2 …kde to voní kořením, oříšky a na člověka dýchá kouzelná atmosféra všudepřítomných šitých medvídků a doplňků… Jeden takový Krámek pod Věží provozují Vrátka z.s. a a je radost k nim zavítat… chléb5 Kromě skvělého koření, oříšků a zdravých potravin nabízejí především svoje produkty, na jejichž výrobě se podílí handicapované osoby… Kouzelné místo je to i pro děti, naleznou zde opravdu pěkné a vkusné šité hračky a nějaký ten zdravý mls. kočičky2 koník Za zmínku stojí rozhodně i Kavárna a Pekárna Vrátka a také přenádherná bylinková zahrádka… zahrádka3 drink Irena …zahrádka… zahrádka  štrůdl s hrníčkem     …kavárna…   židovské chléb 1 linecké2 chléb2 chléb6 chléb5 Vrátka (17)   …pekárna…   oříšky Vrátka (16) sirupy sirupy2 medvidek   …krámek…   Vrátka (35)       Iveta

MAKRONKY srpen 2016

makronky2

…otevřeli novou cukrárnu…nedaleko místa, kde bydlí naše babička…zavítali jsme tam s dětmi a naší starší dceři učarovali makronky…od té doby tam na ně chodíme…líbí se jí samozřejmě i ty syté barvy, mě už ovšem méně, protože tu chemii v jídle úplně nemusím. A tak jsem se rozhodla, že jí ke čtvrtým narozeninám upeču makronky doma, nechemické. Do skořápek jsem použila jako barvivo červenou řepu ( ne, na chuti to opravdu nebylo znát) a to krému maliny. Vznikly romantické, světle růžové dobroty.

Recept na skořápky:

3 bílky 3/4 hrnku mletých mandlí (měla jsem z Lidlu, ale dá se koupit i hrubší a promixovat je, případně přesít) 1 hrnek moučkového cukru 1/4 hrnku krupicového cukru pár kapek šťávy z červené řepy

makronky3

Bílky jsem nechala stát na lince asi 3 hodiny, pak jsem je ušlehala. Jakmile byl sníh pevný, zašlehala jsem krupicový cukr. Následně jsem vmíchala moučkový cukr, mleté mandle a šťávu z červené řepy, měla by vzniknout lesklá středně hustá hmota, která ze stěrky pomalu stéká. Pokud by byla moc tekutá, makronky se roztečou naopak u husté hmoty nebudou mít ten správný tvar. Poté jsem igelitovým cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou tvořila na podložku kolečka. Pokud byla někde velká vzduchová bublina, propíchla jsem ji párátkem. Makronky pak schnou na vzduchu asi dvě hodiny a následně se pečou v horkovzdušné troubě při 130-135 stupních asi 16 minut.

Krém:

Hotové skořápky jsem plnila den před oslavou krémem z rozmixovaných malin, šlehačky, cukru a maskarpone. Zkoušela jsem ještě druhý krém, který byla také dobrý. Uvařila jsem ve smetaně (do které jsem přidala dřeň z vanilky) malinový puding, po zchladnutí jsem vmíchala půlku másla a mixované maliny. Také byl dobrý a makronky s tímto krémem vydržely déle…

makronky makronky3 makronky2

Iveta