Blog

JABLKOVÝ RÁJ

Podzim je ráj pro všechny milovníky jablek…my z nich rádi pečeme…není nad úžasný jablečný dort, páj, štrůdl…a tak přikládám několik receptů s fotografiemi i sem – na blog.

paj3

Jablečný páj

Těsto:

190 g polohrubé nebo i hladké mouky
90 g tuku (cca 70 másla a 20 kokosového oleje)
1 vejce
na špetku nože bezfosfátového práčku do pečiva
špetka soli

Náplň.

4 střední jablka
cca 90 g medu (dle chuti)
1 lžíce mouky
šťáva z půlky citronu
skořice dle chuti

 

 

Použila jsem 4 formičky Berndes z Alberta, na klasickou koláčovou formu bych těsto cca o 1/3 zvětšila.Ze surovin zpracujeme těsto podobné klasickému lineckému (v případě potřeby malinko naředíme vodou) a rozdělíme je na dvě poloviny, přičemž jedna může být malinko větší. větší poloviny rozdělíme na 4 díly a vyválíme pláty, které umístím do forem. Navrstvíme naplň ze strouhaných jablek (všechny suroviny jen smícháme) a nahoru vytvoříme mřížku nebo vykrajovátky různé tvary.

Pekla jsem na 180 stupňů cca 35-40 minut. Po téhle mňamce se jen zaprášilo…

paj4

paj

Štrůdl

Nerada kupuji listové těsto kvůli obsahu nezdravých tuků atd, ale příprava domácího je docela zdlouhavá…Takže připravuji štrůdl z různých doma dělaných těst.

Těsto:

400 g hladké mouky a 100 g špaldové mouky
250 g másla
2 lžíce citronové šťávy
1 vejce
cca 130 ml vody a špetka soli

dále strouhanka, jablka, cukr, skořice, ořechy

Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme ho uležet do lednice. Mezitím nastrouháme jablka. Pak těsto rozválíme na dva pláty, posypeme je strouhankou a na každou navrstvíme polovinu jablek. Posypeme cukrem, skořicí a mletými ořechy. Zavineme a na pečícím papíře pečeme do zezlátnutí (asi 15-20 minut na 180 stupňů).

strudl

 

Dobrou chuť

 

Iveta

HALLOWEEN ?

Tenhle svátek k nám úplně tak moc nepatří, ale na druhou stranu přináší pro děti spoustu fajn zábavy…vyřezávání dýní, pečení halloweenských dobrot, výzdoba doma i venku…tak jsme se na to vrhli také…

muffiny-dyne

muffiny-ksichtik

Dýňově muffiny

2 hrnky hladké mouky

3/4 hrnku cukru

10 lžic oleje

1 vejce

půl prášku do pečiva

1 vejce

cca 300 g rozmixované uvařené dýně

kakao – cca lžička

perníkové koření – cca lžička

mléko

Smícháme sypké suroviny, následně přidáme i ty tekuté a vypracujeme těsto…dle potřeby přidáme mléko. Naplníme košíčky asi dvou tetin a pečeme při 185 stupních cca 25 minut.

dyne-muff

 

Dobrou chuť

Iveta

 

PODZIMNÍ HRANÍ

Podzimní hraní a dekorování nás baví…hlavně, když v domě řádí nemoci. Kaštánkoví kamarádi dělají radost těm malým a barevné věnce zase mě…bílá lihová fixa a přírodniny-skvělá zábava :-)A zahrada i les teď nabízí spoustu věciček ke hraní i dekorování…

kastanky

kast

venec

vence

A chce to i nějakou dobrůtku…takže výtečná buchta dle zářijového Albert magazínu.

buchta

Iveta

PODZIMNÍ
Na podzim se hezky fotí venku…pokud přeje počasí…baví mě ty barvy, listí, sluníčko…

dolezalovi-16

dolezalovi-24           dolezalovi-23

dolezalovi-22

dolezalovi-6           dolezalovi-3

dolezalovi-2

dolezalovi-14

V případě zájmu o focení mne neváhejte kontaktovat…

Iveta

 

 

NAROZENINOVÝ SWEET BAR

V září se u nás hodně peklo…jen tak, protože bylo dost ovoce a také se chystala jedna důležitá oslava…oslava prvních narozenin. Kromě minigaletek, skořicových sušenek, piškotů, perníčků na různé způsoby nesměly chybět dorty…cheesecake od mojí mámy a nadýchaný dort s krémem ze smetany a mascarpone (ten jsem pekla já)…zmíněný dort je barven pouze barvivem z červené řepy, korpus je z piškotového těsta a krém je mascarpone se šlehačkou a tvarohem a cukru. Skvěle se tedy hodí i pro ročního oslavence…zdobí ho ovoce a sněhové pusinky.

dort

pusinky

galetky

dort2

sweetbar

sweet

Iveta

SKOŘICOVÉ SUŠENKY S MANDLEMI
září 2016

Ráda peču sušenky a moje holčičky je ráda jedí…Tentokrát zbyly doma mandle z makronek a skořice zase připomíná podzim, který se blíží, takže vyhrály tyto sušenky. Jsou hodně křehké a mizí opravdu rychle…
sušenky

Těsto:
180 g hladké mouky
1 skořicový cukr
40 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
100 g másla
50 g kokosového oleje
troška skořice
rovná lžička bezfosfátového prášku do pečiva

Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet v lednici. Následně tvoříme malé kuličky, na plechu je mírně rozplácneme a vidličkou utvoříme vzor. Pečeme na 170 stupňů asi 15 minut.

sušenky2

sušenky ovoce

Dobrou chuť.

Iveta

ŠVESTKOVÝ SERIÁL POKRAČUJE – GALETKY

galetky

Není to tak dlouho, co jsem poprvé upekla tento dezert…a vcelku mi učaroval. Je opravdu rychlý, chutný a dá se udělat s jakýmkoliv ovocem a náplní…Je září, sezóna švestek vrcholí, takže tentokrát švestkové galetky…zkoušela jsem pod švestky dát i tvarohovou náplň a i tato varianta byla skvělá…Bohatě ale postačí pár švestek a trocha jednoduchého těsta a dobrota je na světě.

Těsto:

200 g polohrubé mouky (nebo hladké)

100 g másla

30-40 g cukru (těsto není příliš sladké)

1 malé vejce (nebo větší žloutek)

špetka soli

voda (cca lžíce)

Postup:

Ze všech surovin ručně vypracujeme těsto (podobné lineckému) a dáme do lednice na hodinu odpočívat. Pak utvoříme 4 koule a rozválíme je na pečícím papíru do tvaru kruhu. Naplníme ovocem a okraje přehneme…možno posypat malinko skořicí nebo skořicovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 23 minut (podle trouby).

galetky2

galetky3

galetky4

Dobrou chuť 🙂

Iveta

ŠVESTKY

září 2016

…švestky jsou už pár dní v hlavní roli…jsou před objektivem i na talíři…fotky s dětmi udělaly radost asi hlavně mě, zatímco koláč celé rodině.

svestkovy kolac

Švestkový koláč

(rozpis na velkou dortovou formu)

2 hrnky mouky (kombinuji špaldovou a pšeničnou hladkou…ale i kukuřičnou a další…)

půl hrnku cukru (není moc sladký…)

10 lžic oleje (není špatný kokosový)

bezfosfátový prášek do pečiva

1 vejce

koření do perníku dle chuti

mléko dle potřeby

drcené mandle (nemusí být)

Všechny suroviny smíchám, těsto naleju do formy a nahoru naskládám švestky. Peču cca 40 minut na 180 stupňů.

svestky v košíku

svestkova 2 nela na stromě sára

nela a sára

Dobrou chuť 🙂

Iveta

Ovocné osvěžení

srpen 2016

Koncem srpna k nám dorazilo pár teplých dnů a přišlo vhod nějaké to letní osvěžení…ano, nejlépe zmrzlinové a ovocné…Domácí ledňáky připravujeme z rozmixovaného ovoce, tvarohu, trochu jogurtu, cukru a mléka na doředění…a je to dobrota…

zmrzka

zmrzka2 meloun

nela a balonky            nela a balonky2

neli a meloun

 

Iveta

LETNÍ PORTRÉTY…
srpen 2016
…a focení dětí…především pevnou světelnou padesátkou od Nikonu. To mě baví…s tímto objektivem se dá při nízké cloně krásně hrát s hloubkou ostrosti…

Nell a obilí

 

nelinka2

 

verunka

 

davi a veru4 davi a veru3

davidek a verunka verunka v srdíčku

 

verunka2 bw

 

verunka4

 

13231093_10209820342813148_1668593767_n

 

13236092_10209820342373137_1831355682_n Malá nevěsta 13288977_10209913729947768_1718622057_n

 

Nell a klobouk

 

Nell a pampeliška

 

Iduška5

 

Iduška3 Iduška1 Irena

Iveta

KOUZELNÝ KRÁMEK

srpen 2016

štrůdl2

…kde to voní kořením, oříšky a na člověka dýchá kouzelná atmosféra všudepřítomných šitých medvídků a doplňků… Jeden takový Krámek pod Věží provozují Vrátka z.s. a a je radost k nim zavítat…

chléb5

Kromě skvělého koření, oříšků a zdravých potravin nabízejí především svoje produkty, na jejichž výrobě se podílí handicapované osoby… Kouzelné místo je to i pro děti, naleznou zde opravdu pěkné a vkusné šité hračky a nějaký ten zdravý mls.

kočičky2 koník

Za zmínku stojí rozhodně i Kavárna a Pekárna Vrátka a také přenádherná bylinková zahrádka…

zahrádka3 drink Irena

…zahrádka…

zahrádka  štrůdl s hrníčkem

 

 

…kavárna…

 

židovské chléb 1

linecké2 chléb2

chléb6 chléb5 Vrátka (17)

 

…pekárna…

 

oříšky Vrátka (16)

sirupy sirupy2 medvidek

 

…krámek…

 

Vrátka (35)

 

 

 

Iveta

MAKRONKY
srpen 2016

makronky2

…otevřeli novou cukrárnu…nedaleko místa, kde bydlí naše babička…zavítali jsme tam s dětmi a naší starší dceři učarovali makronky…od té doby tam na ně chodíme…líbí se jí samozřejmě i ty syté barvy, mě už ovšem méně, protože tu chemii v jídle úplně nemusím. A tak jsem se rozhodla, že jí ke čtvrtým narozeninám upeču makronky doma, nechemické. Do skořápek jsem použila jako barvivo červenou řepu ( ne, na chuti to opravdu nebylo znát) a to krému maliny. Vznikly romantické, světle růžové dobroty.

Recept na skořápky:

3 bílky
3/4 hrnku mletých mandlí (měla jsem z Lidlu, ale dá se koupit i hrubší a promixovat je, případně přesít)
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
pár kapek šťávy z červené řepy

makronky3

Bílky jsem nechala stát na lince asi 3 hodiny, pak jsem je ušlehala. Jakmile byl sníh pevný, zašlehala jsem krupicový cukr. Následně jsem vmíchala moučkový cukr, mleté mandle a šťávu z červené řepy, měla by vzniknout lesklá středně hustá hmota, která ze stěrky pomalu stéká. Pokud by byla moc tekutá, makronky se roztečou naopak u husté hmoty nebudou mít ten správný tvar. Poté jsem igelitovým cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou tvořila na podložku kolečka. Pokud byla někde velká vzduchová bublina, propíchla jsem ji párátkem. Makronky pak schnou na vzduchu asi dvě hodiny a následně se pečou v horkovzdušné troubě při 130-135 stupních asi 16 minut.

Krém:

Hotové skořápky jsem plnila den před oslavou krémem z rozmixovaných malin, šlehačky, cukru a maskarpone. Zkoušela jsem ještě druhý krém, který byla také dobrý. Uvařila jsem ve smetaně (do které jsem přidala dřeň z vanilky) malinový puding, po zchladnutí jsem vmíchala půlku másla a mixované maliny. Také byl dobrý a makronky s tímto krémem vydržely déle…

makronky makronky3 makronky2

Iveta